Hur_Joseba_Astarbe_Sidra.jpg

Hur & Joseba


Astarbe



+ Eeuwenoude sidra
+ Uniek in Baskenland
+ Traditie en innovatie
+ Sinds 1563


Sagardoa gure esentziaren zati garrantzitsuena dugu. ‘Cider is onze essentie’ schrijven de Astarbes. Hun ciders zijn Baskische geschiedenis.

ASTARBE_250.jpg
ASTARBE_305.jpg

De familie Astarbe produceert al vijf eeuwen lang cider. Baskische walvisvaarders zouden de cider hebben gedronken tijdens expedities naar de Nieuwe Wereld. Deze eeuwenoude cider maken zij sinds 1563 op dezelfde tien hectare. De Mendiola boerderij bevindt zich in Astigarraga, het epicentrum van de Baskische sidra. De geschiedenis van de Astarbe familie is zelfs zo nauw verweven met die van de Baskische ciderproductie dat de twee belangrijkste appelrassen die ze gebruiken de Astarbe- en de Mendiola-variëteit heten. 

Waar de meeste producenten in de regio onderstammen gebruiken die al na vijf jaar vrucht dragen, kunnen de vruchten van de Astarbebomen, geënt op wilde onderstammen, pas na 20 jaar geoogst worden. De kleine appels met meer geconcentreerde en complexe smaken selecteren ze met de hand. Door het gebruik van de méthode champenoise, waarbij een tweede vergisting op fles voor een sprankelende cider zorgt, is Astarbe uniek in de regio. 

Sagardoa gure esentziaren zati garrantzitsuena dugu. ‘Cider is onze essentie’ schrijven de Astarbes. Hun ciders zijn Baskische geschiedenis.

Ter gelegenheid van het 450 jarige bestaan van Astarbe in 2013 brachten de broers Hur en Joseba, de zestiende generatie, de ByHur reeks uit. Hiervoor trekken ze de oude 19e-eeuwse pers weer op gang en experimenteren ze met de traditionele Baskische regels van het cider maken. In tegenstelling tot de oorspronkelijk sidra, een niet-bruisende drank die qua smaak vergelijkbaar is met Lambiek, zijn de ByHurs ciders die wél sprankelen.

ASTARBE_226.jpg
P1026145.JPG

Onze flessen van dit domein:

Previous
Previous

Apothicaire, Bretagne (FR)

Next
Next

Bordatto, Baskenland (FR)